Bukkespranget 2025
- en konferanse om formidling av Ibsen i skolen
20. mars 2025 kl. 12:00 - 15:00 Museumsbygget VEV, Brekkeparken, Skien
Kl. 12:00 Velkommen og hovedinnlegg
Ibsen i skolen. Fra nasjonsbygging til identitet og klimakrise v/ Thor Holt
Hvordan kan Ibsen gi ungdommer opplevelser og erfaringer som gjør at de kan se verden på nytt? v/ Mattias Øhra
Kl. 13:00 Pause
Kl. 13:15 Beste praksis fra videregående og fra ungdomsskolen
Fra duellpistol til limpistol. Elevers møte med Ibsen v/ Line Nordfjell
«Ole Grøms krønike» - et tverrfaglig undervisningsopplegg om Ibsen v/ Gry Helstedt Håtveit
Kl. 14:00 Pause
Kl. 14:15 Kunstnerisk innslag
Terje Vigen – et dikt om nåde
Kl: 14:45
Oppsummering v/ kultursjef i Skien kommune, Guro Honningdal,
Arrangementet egner seg særlig godt for lærere og formidlere, men er åpent for alle.
Påmeldingsavgift kr. 150,- Enkel servering.
Påmelding her: Bukkespranget 2025 | TELEMARK MUSEUM
Bukkespranget er et samarbeid mellom Ibsen-aktører i Skien; Ibsenhuset, Teater Ibsen, Sølvåren Ibsen formidlingssenter, Henrik Ibsen museum, Ibsenforbundet, Telemark fylkeskommune og Skien kommune. Bukkespranget er også del av festivalen Ibsen i mars.
NB: Kl. 19:00 deler Skien kommune v/ ordfører Marius Roheim Aarvold ut Den nasjonale Ibsenprisen i Ibsenhuset. Her blir det flere kunstneriske innslag. Dette arrangementet er gratis og åpent for alle.
Om bidragsyterne:
Thor Holt er ansvarlig for emnet Ibsen i skolen, som tilbys ved Senter for Ibsen-studier, Universitetet i Oslo. Han har blant annet jobbet med filmadaptasjoner av Ibsens drama og hvordan disse ble brukt til propaganda i Nazi-Tyskland.
Mattias Øhra har lang undervisningserfaring fra lærerutdanningen og er opptatt av hvordan kunstopplevelser og kunsterfaringer må inn i skole og undervisning på et mer grunnleggende nivå. Dette betyr at elevene må utfordres til å gå utover det kjente og komfortable. Det handler ikke om at de skal gjenta eller reprodusere kunnskap, men at de skal konfronteres med nye spørsmål og perspektiver som utfordrer deres forståelse av verden.
Line Nordfjell er norsklektor ved Lambertseter videregående skole i Oslo og er spesielt interessert i ungdommens møte med Ibsens dramatikk. Hun vil snakke om hva det er ved Ibsens dramatikk som kan fenge elever og gi noen eksempler på pedagogiske grep norsklærere kan bruke i Ibsen-undervisningen. Eksemplene tar utgangspunkt i «Hedda Gabler», men metodikken kan brukes på alle Ibsens dramaer.
Gry Helstedt Håtveit har jobbet som lærer ved Grimstad ungdomsskole siden 1997 og underviser i fagene norsk, engelsk og samfunnsfag, samt valgfaget Produksjon for scene. I tillegg har hun vært lærerutdanner i praksisfeltet siden 2002 og undervist i veiledningspedagogikk ved fakultetet for pedagogikk og humaniora på UiA.
Symre Taugbøl Bang er en 22 år gammel tekstforfatter og instrumentalist fra Vest-Telemark. Med fri sjangerblanding og vingling mellom humor og alvor blir låtene hennes ofte beskrevet som «finurlige». Fra musikklinja i Skien gikk hun videre til utdanning på Griegakademiet i Bergen og Norges Musikkhøgskole i Oslo. Høsten 2024 ga hun ut albumet «Elles ganske frisk».
Hans Jacob Sand (født 1956) har vært skuespiller og medlem av Norsk skuespillerforbund siden 1982. Han har vært ansatt ved: Nationaltheatret, Det norske teater, Oslo nye teater, Riksteatret, Trøndelag teater, Rogaland teater og Teater Ibsen. Sand har også vært med i mer enn 20 filmer og TV-serier. Han er nå frilans skuespiller og bosatt på Gvarv i Telemark