Learning by IBS1
Sølvåren Ibsen formidlingssenter samarbeider med Gyldendal forlag, USN og filmregissør Ola Martin Fjeld, og forfatter Sanne Mathisen, om et flerårig Ibsen formidlingssprosjekt.
I 2028 er det 200 år siden Henrik Ibsen ble født i Skien. Det skal feires stort lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Henrik Ibsen er en av verdens aller største dramatikere, nest størst etter Shakespeare. Hver uke settes et nytt stykke opp et eller annet sted i verden. Han er oversatt til 80 språk, og fremdeles sitter det forskningsmiljøer rundt om i verden og forsker og grunner på Ibsens verker. Hvorfor det? Fordi vi aldri kommer helt til bunns i stykkene hans. De kan forstås på den ene og den andre måten, og nettopp flertydigheten er det som gjør Ibsen evig aktuell og relevant. I tillegg står Ibsen på pensumlistene til nesten alle elever, i de fleste engelskspråklige land.
Kjenner norske ungdommer Ibsen? Nei, dessverre, de gjør nok ikke det. Kanskje har de hørt om «Et Dukkehjem», eller «Vildanden», men de færreste kjenner det egentlige innholdet i det han har skrevet. De aner ikke at Ibsen var en modernist, ja til og med rabulist, vil noen si, i sin egen samtid. De kjenner ikke til at det han tenkte, og det han skrev møtte ekstrem motstand, ja flere mente han var farlig. En britisk kritiker skrev følgende om Ibsens «Gjengangere» i 1891. «Det er en åpen kloakk, et avskyelig ubandasjert sår,/../eller som et spedalsksykehus med alle dører og vinduer åpne». Tilsvarende harde og brutale kritikker av Ibsens verker, finner vi også i Norge. Til tross for denne vanskelige mottagelsen mange steder, spilles Ibsens stykker over hele verden. Fordi Ibsens karakterer er tidløse og moderne på samme tid.
Dette prosjektet vil lene seg på fire av Ibsens verker; «Vildanden», «Hedda Gabler», «Gjengangere» og «Peer Gynt». Med utgangspunkt i disse fire verkene vil filmregissør Fjeld og manusforfatter Mathiesen med flere, skrive en fortolkning av Ibsens verker satt til vår tid, og produsere fire kortfilmer. Filmene skal være korte fortellinger, dialoger eller parafraseringer over Ibsens verk.
Til hver av kortfilmene skal det produseres ulike formidlingsmoduler som skal kunne lastes ned på Gyldendals plattform, gratis og åpen for alle, mot det store Ibsenåret 2028. Hensikten er at de unge skal få en ny inngang til Ibsens verk, gjennom et uttrykk de kjenner godt, nemlig film. De skal oppleve og erfare kunst, for deretter selv jobbe med uttrykk de liker og er engasjert i. Her vil Ibsens egen metode være et spor; karakterer, rom, symboler, flyt (tid) mm. Målet er at både skoler, skolebibliotek og folkebibliotek skal kunne laste ned kortfilmer og lage sine egne Ibsenformidlinger, enten du bor i Alta eller på Lista.
En og en kortfilm vil lanseres, og den aller første, «Vildanden», eller «Omveien hjem» som filmen vil hete, lanseres i begynnelsen av 2026.