Learning by IBS1
I 2028 er det 200 år siden Henrik Ibsen ble født i Skien. Det skal feires stort lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Henrik Ibsen er en av verdens aller største dramatikere, nest størst etter Shakespeare. Kjenner norske ungdommer Ibsen? Nei, dessverre, de gjør nok ikke det. Kanskje har de hørt om «Et Dukkehjem», eller «Vildanden», men de færreste kjenner det egentlige innholdet i det han har skrevet. Dette prosjektet vil lage kortfilmer for ungdommer som baserer seg på Ibsens verk. “Vildanden”, “Hedda Gabler”, “Gjengangere” og “Peer Gynt” vil være utgangspunktet for hver sin kortfilm.
Er du vår nye Ibsenprisvinner?
Ibsenprisen deles ut til en dramatiker som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt teater, eller i en annen profesjonell og kunstnerisk kontekst, i løpet av 2024.
Lewis & Taggart
Gjennom sine mange skuespill hadde Henrik Ibsen en særegent utstrakt bruk av detaljert sceneregi, med presise og ofte omfattende sceneanvisninger til hver akt. Spesielt stor detaljrikdom ser man i beskrivelsene av hjemlige miljø: Bord og stoler, sofaer, lampene og hvert vindu har sine karakteristika og plassering i rommet spesifisert. Et spesielt fremtredende element er dører; Ibsens dramatiske verker inneholder i alt 102 dører — hver med sin størrelse, funksjon, plassering og kompositoriske betydning
Vinner av den nasjonale Ibsenprisen 2024
Arne Lygre er årets Ibenprisvinner med stykket I vårt sted. Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikerpris, og er blitt delt ut av Skien kommune siden 1986. Prisen tildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere, eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater. Urpremierer må finne sted i Norge. Juryen kan velge å gi prisen for et samlet dramatisk forfatterskap. Vinneren må bo eller virke i Norge. Selve prisen er på 150.000 kroner, og en statuett formet av Nina Sundbye.
How to read water
Vi er kjempestolte av å presentere musiker og komponist Thea Grant og dansekunstner Anna Thu Scmidt som skal opptre under årets Ibsenprisutdeling!
Anna Thu Schmidt og Thea Grant har over en fem-års-periode arbeidet med det tverrkunstneriske prosjektet “How To Read Water” som utforsker forholdet mellom mennesket og havet. I "How To Read Water" har de fokusert på å lage ulike meditative rom hvor følelsen av tid oppløses.
De nominerte er…
Den nasjonale Ibsenprisen er landets eneste dramatikkpris som ble opprettet av Skien kommune og delt ut første gang i 1986. Prisen er på 150 000 kroner og en statuett laget av Nina Sundbye. Ibsenprisen deles årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår. Vinneren blir offentliggjort under en et arrangement i regi av Sølvåren, Ibsen formidlingsenter, onsdag 20.mars kl. 19.00 på Ibsenhuset, Skien.
Ibsen i mars
Ibsen i mars er en paraply for Ibsen-arrangementer som skjer hos ulike kulturinstitusjoner i løpet av mars.
Henrik Ibsen ble født 20. mars og vi feirer dramatikeren med arrangementer en hel måned! Arrangører er Telemark museum, Teater Ibsen, Foreningen Norden, Ibsenforbundet, Litteraturhuset , Kritikerlaget og Sølvåren, Skien bibliotek.
Kreativt Europa
I slutten av januar sendt Skien kommune inn søknad til Kreativt Europa som er EUs program for de kulturelle og kreative sektorene. Dette er første gang kommunen sender en søknad til programmet som gir norske aktører muligheter til å samarbeide internasjonalt og å nå ut til et større europeisk publikum.
Bidet er fra byggeplassen til en av partnerene, KinderKunstLabor, i St. Pölten i Østerrike som åpner i sommeren 2024. Med kunstnerisk leder Prof. Mona Jas og prosjektleder Carolin Riedelberge
Tre i huset på fjellet
Hva ventet på dem? Det var det ingen som visste. Ved midnatt åpnet dørene til huset og ønsket gjestene velkommen. Det var et vanlig hus i fjellene. Det så organisk ut, som om det var skapt av fjellet selv. Allerede ved første øyekast var det tydelig at det kunne være begynnelsen på en reise til ukjente områder.
Er du vår neste Ibsenprisvinner?
Har du skrevet et stykke som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av 2023?
Da inviterer vi deg til å sende inn manus.
Litt.lab under Appelsinia
Våren 2023 fikk utøverne i Den kulturelle skolesekken videreutvikle sine formidlingsopplegg sammen med elever, ressurspersoner og litteraturprodusenter i DKS. Produksjonene ble vist for publikum under årest Appelsinia litteraturfestival i september.DKS littlab er et pilotprosjekt og utviklingsarena for litteraturproduksjoner i Den kulturelle skolesekken.
Ordførerne med kunstnerstipendiat Heiki
Ordførerne i november ledes av Skien kommunes kunstnerstipendiat Heiki Riipinen. Heiki sitt kunstnerskap beskjeftiger seg med teater som utvidet praksis hvor han veksler mellom ulike formater og roller. Her kan du lese mer om mottaker av Skien kommunes kunsnerstipen. Heiki ble intervjuet av Marianne Solberg for Skien kommune.
Stiletthæler i desember
Boka Stiletthæler i desember ble til i løpet av to uker i september. Tekstene er skrevet av unge voksne fra 14-24 år etter to workshops med forfatter Erik Eikehaug. Resultatet har blitt en bok med smakebiter fra hele prosessen.
Skien lokker!
133 kunstnere fra hele verden er motiverte til å jobbe med Ibsen i Skien – kun 4 kom gjennom nåløyet.
Skien kommune og Telemarkskanalen kultur- og naturpark inviterte kunstnere fra hele verden i en åpen prekvalifisering om et større Ibsenprosjekt i Skien. Prosjektet vil være en del av «Vannvegens fortellinger», som jobber for synliggjøring av stedene langs Telemarkskanalen.
Gjengangere
Teater Ibsen setter i disse dager opp Gjengangere til gode kritikker. Sølvåren har utarbeidet undervisningsopplegg til teaterstykket som sendes ut til skolene som skal se forestillingen. Sjekk ut opplegget her.
Ordførerne gir ut bok
Tenk å hemningsløst stjele fra Ibsen og andre forfattere, blande karakterer og tekst slik det passer en selv? Forfatter Erik Eikehaug møtte en entusiastisk gjeng Ordførere i kreativ Ibsen-workshop. I løpet av september skal de jobbe sammen,skrive tekster som til slutt skal bli en bok. Boka lanseres 25.septebmer på Hedvigs Hybel.
Fri etter Ibsen på Kulturytring
Under prisutdelingen for Årets kulturkommune under Kulturytring i Drammen hadde Sølvåren ansvaret for det kulturelle innslaget.
Forfatter Nasim Nazari har skrevet en tekst hvor hun kobler ytring, Ibsen og Odd ballklubb. Nasim er fotballfan, Ibsen-kjenner og spesielt glad i Hedda Gabler. Nasims tekst leste hun selv på scenen sammen med Odd-supporter Odd Linus Bredesen og skuespiller Ingrid Bøe Larsen. Duestien radio med Martin Reidarsen Tveit og Joakim Sørbø rammet det hele inn i et unikt lydlandskap.
Ibsen i mars
Her har vi samlet alle det flotte bildene tatt av Morten Bjerk i forbindelse med alle arrangementene vi hadde i mars. Ta en titt!
Vinneren av årets Ibsenpris
Monica Isakstuen vandt i går Den nasjonale Ibsenprisen for stykket Dette er ikke oss. Prisen ble delt ut på Ibsenhuset og Sølvåren hadde ansvaret for arrangementet.
Naturens stemme
Henrik Ibsen skrev diktet Naturens stemme da han var i 20-årene. Til Ibsenprisen har vi tatt utgangspunk i dette diktet og latt ulike kunstnere og unge la seg inspirere av diktet på sin måte. Resultatet ser du under Den nasjonale Ibsenprisutdelingen. Bildet er laget av Elli Østbye Pedersen Désiré. Hun har vært med på Ordførerne og verket har fått navnet Matricidia.